Författarlivet

Det kanske var mer förr i tiden, men då var det vatten, bröd och rödvin som gällde – i stora drag. Där låg en stor passion, och oftast en galenskap gömd bland orden.

Nu är de stora författarna riktiga kändisar som får filmer producerade efter sina böcker och som får miljontals människor världen över att försvinna in i andra världar. Förut var man nästan att dö, och gärna ha varit död i några decennium innan man fick den berömmelse som man var berättigad.

Författardrömmar

Att vara författare är att iaktta livet och alla små vackra detaljer som allt för ofta går oss förbi obemärkta. Att vara författare är att lämna sig själv och gå in och möta andra karaktärer och få dem så verklighetstrogna som möjligt. För många författare handlar det om att de har ett kall. Ett kall som ibland leder till att de måste leva på bröd och vatten. Att det då finns möjlighet till att låna direkt på nätet av företag som ger snabba lån, men som ändå inte är smslån-företag. Här är det du som håller i tyglarna och väljer den bank som kan erbjuda bästa erbjudandet. Vilket gör att du kan luta dig tillbaka och fokusera på att till 110% försvinna in i din fiktiva värld.

Nobelpris i litteratur

Det finns fem olika priser inrättade av Alfred Nobel där det ena är litteraturpriset och som tillkännages av Svenska Akademiens sekreterare Peter Englund. I kväll, den 10 december 2012 ska årets Nobelpristagning ske. Kriterierna för att en författare ska få priset är att den ska bli nominerad av medlemmar ur akademier från hela världen. Vilka som blivit nominerade och hur akademien röstade är hemligt i femtio år framöver. 1901 blev fransosen Sully Prudhomme den första pristagaren. Efter det har varit 12 kvinnliga pristagare och 8 svenska. Att Kinesen Mo Yan fick årets litteraturpris fick många att höja på ögonbrynen. Mo kommer inte från den intellektuella eliten utan från bondesamhället och med det förenar ”saga, historia och samtid.”

De fem senaste prisdeltagarna

  • 2012 – Mo Yan
  • 2011 – Tomas Tranströmer
  • 2010 – Mario Vargas Llosa
  • 2009 – Herta Muller
  • 2008 – Jean-Marie Gustave Le Clézio