Bok istället för leksak hos McDonalds

Att läsa för sina barn är viktigt, det har vi tidigare skrivit om. Och detta är något som McDonalds i Storbritannien tagit vara på och kommer nu sex veckor framåt att ge barnböcker skrivna av Roald Dahl i sina Happy Meal – något vi i Sverige haft i våra Happy Meal sedan 2001 tack vare projektet Bok Happy Meal som uppkom för att stimulera lärande hos barn.

bok studera hjärtaI tidningen Metro står att läsa om hur brittiska The Guardian under tisdagen rapporterade om hur McDonalds i Storbritannien under kommande sex veckor har bytt ut sina leksaker i Happy Meal mot barnböcker för att främja läsande bland unga. Och det är inte vilka böcker som helst som kommer att delas ut gratis med målet. Det är nämligen åtta specialtillverkade titlar av Roald Dahls klassiska böcker som snabbmatkedjan ge ut med tillstånd av Dahls dödsbo. Något som hyllas av bland annat stiftelsen National literacy trust (NLT) som i en undersökning kommit fram till att det är hela 15,4 procent av Storbritanniens barn som faktiskt inte ens har några böcker hemma – och det är en omfattande siffra. Dock ska märkas att böckerna som sagt är specialtillverkade vilket innebär att man enbart kommer att ge ut utdrag ur Dahls klassiker såsom Kalle och chokladfabriken, James och jättepersikan och Häxorna med flera – så om man vill ha hela böcker får man antingen köpa dem själv eller gå till bibliotek.

Inte bara i Storbritannien

Nu ska man dock inte tro att detta är något unikt för just McDonalds enbart i Storbritannien, även här i Sverige har vi haft denna typ av projekt i syfte att stimulera barns lärande på ett roligare sätt än annars. Här har McDonalds böcker i Happy Meal gått under namnet Bok Happy Meal och har varit återkommande sedan 2001, alltså i hela 14 års tid. Och sedan dess har man under en av årets alla månader alltså kunnat glömma bort leksaken och istället fått en utvald titel i sitt Happy Meal – något som uppskattats av såväl barn som vuxna, för vem tycker inte om att läsa?