Böcker hjälper vid separation

 Att gå igenom en separation är ansträngande och svårt. Det oavsett om man är ung eller gammal, har haft en lång eller kort relation, eller om man är den som lämnar eller blir lämnad. Seperation handlar om att släppa  taget om någon som varit en del av ens liv, att gå vidare utan den personen – självklart kommer det med komplikationer och det är lätt att tappa fotfästet. 

Som tur är finns det hjälp att få när separationen väntar runt  hörnet, både som självhjälp och genom att ta kontakt med proffs. Böcker är ett fantastiskt sätt att hjälpa sig själv, och man upptäcker att det här är inget ovanligt, och “jag är inte den första som går igenom det här”. Sen kan det också vara bra att ta reda på vad som gäller vid separation om man till exempel har bott tillsammans,  för det finns vissa saker att ha koll på – exempel underhållsbidrag vid separation.

Här kommer några böcker som kan vara värda att kolla upp om du står inför en separation:

  • Skilsmässan: om barn och föräldrar, skriven av Malin Alfven och Kristina Hofsten. En bok med konkreta tips på hur parterna minimerar skadan för barnen när de väljer att gå skilda vägar.
  • Krishantering i praktiken, skriven av Regina Birkehorn. Går igenom krisfaserna som uppstår, och med alternativa åtgärder för att förminska dessa.
  • Bortom nöd och lust, skriven av Bodil Wennberg och Suzanne Wennberg. Går igenom de juridiska reglerna, och pratar om hur man får en värdig skilsmässa.
  • How to mend a broken heart, av Paul McKenna och Hugh Willbourn. En bok full av kraftfull teknik som avlälgsnar hjärtesorg och skapar nya känslokopplingar i hjärnan.
Bok för nyskilda män

 

Det är fyra böcker som verklgien bör undersökas om en genomgår en separation. Man bör alltid komma ihåg att  böcker underlättar, och att man kan ta hand om sig själv genom att läsa sig i rätt riktning. Dessvärre har det inte funnits så mycket självhjälpsböcker för män i denna situation, men nu har det faktiskt kommit en bok för nyskilda män. Den är skriven av Ola Ringdahl och boken, som heter “Manual för skilda män”, skrev han när han själv gick igenom en skilsmässa.