Att läsa på egen hand

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt det är att läsa för sina barn, både för sin kunskaps skull men också för tryggheten barn och förälder emellan, idag skriver vi istället om hur du får dina barn att läsa själva, något som är stärkande för den egna självständigheten och rofyllt för barnet. Men det kan behövas att du börjar med att faktiskt gör det till en vana att läsa för barnet, så att denna får upp ögonen för litteraturens stora värld.

I DN kan vi läsa om hur det ibland krävs en del knep för att få barnet att läsa själva och njuta av det, samtidigt som deras värld blir större och deras fantasi ännu brokigare, som sig bör. I samma artikel listas tips och råd för den förälder som vill att deras barn läser mer, och dessutom på just egen hand.

  • Läs högt för barnen – och fortsätt även när de kan läsa själva, så länge det går.
  • Prata om böckerna ni läser. Vad är bra? Vad är dåligt? Varför?
  • Läs böcker själv. Barn gör som vuxna gör, inte som de säger. Berätta även om de böcker du läser själv och hur de påverkar dig.
  • Ta upp frågan om lässtrategier i alla ämnen på terminens första föräldramöte. Läsning behövs på alla lektioner, inte bara på svensklektionerna.
  • Gå till biblioteket. Där finns inte bara ett gigantiskt urval böcker (prova många olika!), där finns också världens bästa boktipsare: bibliotekarier.Barn med böcker
  • Läsning är inte bara skönlitteratur. Prova andra genrer: serier, fackböcker, vad som helst som är en längre text. Låna en bakbok, läs och baka något gott tillsammans.
  • Välj böcker med omsorg. Utgå inte från det du själv läste som barn utan välj nyutkomna böcker som är mer angelägna för barn i dag.
  • Prova alla former av bokläsning: pappersböcker, e-böcker i mobilen eller på surfplatta, ljudböcker i mobilen. Lyssna på radioföljetongen i radio.

Att aldrig sluta läsa

Sedan är det givetvis härligt att även läsa själv, som vuxen. Att läsa är inte bara lugnande, det är berikande och stärkande av sin karaktär. Dessutom lär man sig mycket, inte bara språkmässigt men även om allt möjligt, beroende på vad man läser om, vare sig det är en biografi, fiction eller ren fakta. Att läsa är att lära sig, att leva och att aldrig sluta vara vetgirig.